Wat is Osteopathie

Osteopathie wordt ook wel een manuele of complementaire geneeskunde genoemd. Dit houdt in dat de osteopaat met de handen behandelt en dat de behandeling een therapeutische werking heeft. Osteopathie is een holistische behandelwijze die door een Amerikaanse arts in de 19de eeuw is ontwikkeld.
Holistisch wil zeggen dat alle aspecten van het menselijk lichaam en de geest worden betrokken bij het behandelen van een klacht. De aandacht van de osteopatische behandeling richt zich op het beweeglijk maken van (bindweefsel) structuren binnen het lichaam die geblokkeerd zijn. Hierdoor kan  herstel plaatsvinden op een natuurlijke wijze.
Osteopathie is een vorm van manuele geneeskunde, waarbij alle technieken met de handen worden uitgevoerd.

Osteopathie ziet het lichaam als 1 geheel.

Binnen in het lichaam bewegen alle weefsels (bloedvaten, spieren, gewrichten, zenuwbanen en dergelijke) in onderlinge samenhang. Verstoring van deze samenhang kan leiden tot lichamelijke klachten.

Osteopathie is een methode waarbij met zachte manuele technieken het lichaam wordt onderzocht en behandeld. De onderlinge beweeglijkheid wordt bevorderd, waardoor het lichaam zich herstelt.
Osteopathie is in principe een behandel methode voor alle soorten klachten.